top of page

Xavier Sabater · Polipoeta

10 anys

 

Exposició i festiva jornada de happening polipoètic en record del mestre Xavier Sabater, pioner de la polipoesia al món de la cultura underground, gran teòric i activista d'aquesta disciplina post-lírica, organitzador del festival de Polipoesia i el Cyberpoem, membre fundador de La PAPA (Associació de Performers. Artistes i Poetes Associats), poeta i escriptor, del qual s'acaba de cumplir el 10é aniversari de la seva mort.

 

L'exposició, amb la presència virtual del mestre, recrea l'univers com a polipoeta, editor i organitzador de recitals i festivals que va caracteritzar la seva activa vida intel·lectual amb un espai que ens teletransportarà a la mítica associació La PAPA.

 

A la jornada lúdico-festiva de l'1 de juny (on també participarà l'exposició com a espai de trobada i apalanque) es poden veure interessants i rars documents audiovisuals a més del documental 'Un Puto Poeta' i, on de sobretaula d'un substanciós vermut i papeig acollirà un recital de poetes, músics i performers que el van conèixer i que recrearan, cadascuna, un poema del Xavier Sabater: més de 30 artistes, més de 30 poemes seus.

 

Data

Dijous 30 de març 19 h: Inauguració EXPO

 

Dissabte 1 de juny a partir de les 12 h: Projeccions y recital d'homenatge

 

Entrada i sortida gratuita

Artistes convidades

Habitual Video Team, Rosa Grau, David Castillo, Gonzalo Marcuzzi, Amalia Sanchís, Félix Menkar, Joan Casellas, Prudenci Batalla, Andrés Belalba, Eli Grau, José Icaria, Josep Roca, Dani Carbonell, Ramón Pereira, Asun GM, Mar i Cel, Al Ke Eyakula Dios Le Ayuda, Silvia Trinxet, Ciudadano Cano, Mónica Caldeiro, Maga Despistada, Myriam Moya, Ale Oseguera, Iago Lokekiero, Joan Vinuesa, Esteban Matuke, Joan Pujol, Paulina Girald, Jaume Muñoz, Godoy, Marta Apocalypsis, Dídac Sinmás, Elsa de L'Arte, Dino Ratso, Imanol Tolare, Magda Guillén, Victor Lagounda, Leo Cayuela, Primo Gabbiano, The Julandrons (Silvia Antolín, Mireia Torralba, Mag Márquez & Curtis i Krònia)… entre d'altres encara per confirmar…

 

Xavi Sabater

 

 

Xavier Sabater (polipoeta i...submergit)

 

Xavier Sabater va néixer a BCN en 1953 i va morir al març del 2014 després de sofrir un infart cerebral en aquesta ciutat. Ens va deixar després d'haver organitzat i participat en 21 festivals de polipoesia i 10 del Cyberpoem. 

Va ser un bussejador del fons i de les formes poètiques, submergit en l'experimentació i en sobreviure a la mediocritat que li envoltava. Sabatini –com l'anomenaven alguns— havia estat marí mercant, productor editorial, webmaster, informàtic, poeta sonor i ciberpoeta. 

 

A Barcelona va començar un llarg viatge entre bars, llibres, la performance i la 'veu poètica', tendències que buscaven anar més enllà dels límits del poema. Va viure a Madrid, Itàlia, l'Argentina i Barcelona, immers fins al coll en l'underground, editor de Sedicions i de La Cloaca així com dels fanzines Exòtiques Noves i WarieteeeS per a acabar formant La PAPA (Associació de Performers i Poetes Associats). Ha visitat territoris de l'aquí i de l'allà, ha organitzat cabarets oberts (KO) i festivals polipoètics, ciberpoètics, de varietés, ha participat en nombroses perfomances i recitals, sol o en companyia i ha deixat empremta en una generació de nous poetes disposats a seguir els seus passos, a anar més enllà i no oblidar-li. 

 

El seu poema més conegut sens dubte és 'Saba Sanyo Casio' però hi ha molt més: va publicar quatre poemaris: Poesies sota terra (1973), Foscos silencis de Bronze (1978), Saba Sanyo Casio (1992) i Versos Adversos (2013) i diverses antologies tant textuals com de polipoesia i els seus treballs estan submergits en infinitat de publicacions sonores i de paper. La seva poesia de fort accent contracultural esprem el llenguatge i aporta crítica àcida i social usant elements multidisciplinaris (efectes de so, vídeo, poesia visual, ciberpoesia) intentant acostar-se al No-Art TOTAL. 

 

Les seves referències entre altres van ser Henri Chopin, Enzo Minarelli i Antonin Artaud. La faceta –deia—per al més gratificant va ser la de professor (va impartir diversos tallers i cursos).X.S. no cessava de parlar de la 'incoherència' dels poetes actuals i de la seva impostura, de l'ignorants que eren, el poc preparats que estaven davant un recital i la seva escassa originalitat. X.S. era un mestre de l'acció poètica, del gest poètic tant en el seu continent com en el seu contingut; se li recordarà per la seva energia inesgotable, per ser un gran agitador i divulgador poètic europeu, i en la península Ibèrica per ser el pare de la polipoesia.

Felix Menkar

 

https://xaviersabater.wordpress.com/curriculum/

The Julandrons

El col·lectiu The Julandrons, de subtil crítica social i caràcter rematadament underground, està format pels polipoetes Curtis i Krònia, l'artista d'acció Silvia Antolín i els poetes i escriptors Mag Márquez i Mireia Torralba.

Aquest especial col·lectiu amb realitzadores independents com ara Peluca Skin, Marta Frisco, Riba de Castro o Paolo Colleoni i actualment és resident al Centre d'Art TPK de L'Hospitalet.

Per la seva intrincada i atípica formació, 'The Julandrons' no es prodiguen gaire en directe. Des de la seva unió el 2020, han actuat en directe -amb la seva sola i epatant presència- a l'Espai Hybris de L'Hospitalet, el Cafè de Mar de Mataró, a Casa Maurizio de Sant Cebrià de Vallalta i a la Torre Llobeta i l'Ateneu Llibertari de Gràcia a Barcelona.

Amb suport audiovisual -combinant el directe amb imatges projectades i amb la col·laboració de la realitzadora independent Marta Frisco- s'han presentat al Flux Club de l'Antic Teatre i a l'exposició col·lectiva del TPK 'Solstici' al Tecla Sala de L'Hospitalet. En l'àmbit videogràfic, com a Julandrons estrictament, tenen treballs gravats al Balneari de La Puda d'Esparreguera i al Cementiri de Montjuïc.

Organitza

The Julandrons

Col·labora

TPK Art i Pensament Contemporani

Moltes gràcies a Grisart Lab (www.grisartlab.cat) per col·laborar amb la producció de l'esdeveniment!

xavisabater.jpeg
bottom of page