PANORAMIC 2021
TPK participa al Panoramic 2021
Cicle de performances comissariat per TPK en el marc de l'exposició ONE MINUTE FOREVER d'Erwin Wurm,
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
ONE MINUTE FOREVER Exposició d’Erwin Wurm,
Comissariada per
Andrés Hispano
Dents de Serra
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Hi ha poques obres artístiques que expressin tan bé la necessitat de reinventar la nostra relació amb la realitat com ho fan les “One Minute Sculptures” de l'artista austríac Erwin Wurm (1954). Les escultures, protagonitzades pels visitants, prenen forma de fotografia, vídeo o instal·lació i estableixen relacions improbables entre persones i objectes amb postures impossibles de sostenir durant molt temps. L'accident s'anuncia així com una nova línia divisòria entre el bell i el sinistre. En paral·lel a aquestes situacions, modestes en escala i d'estètica domèstica, Wurm ha realitzat treballs a partir de modificacions espectaculars de vehicles i edificis. Al llarg de la seva obra, l'humor surreal, i fins i tot irreverent, adopta un necessari caràcter instructiu: si us plau, proveu de fer això a casa.
Cicle de performances comissariat per TPK
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Des dels anys seixanta, les disciplines artístiques com ara l’escultura, la pintura o la música han estat alterades, podríem dir eixamplades, de tal manera que en la seva expansió han pogut incorporar qualsevol element per a la seva concepció, sense deixar de reconèixer-se en el que són. Foragitar els límits no vol dir necessàriament extraviar-se fora de les fronteres derruïdes: l’expansió del camp d’acció suposa experimentar en terrenys híbrids, potser efímers, que tensen les capacitats d’interpretació però, alhora, la llibertat creadora és un acte generós de l’artista que exposa la seva fragilitat, en la qual tots ens hi reconeixem. Potser darrere d’aquesta idea de l’expansió de l’art no hi trobem més que l’essència mateixa de qualsevol llenguatge i la seva impossibilitat per abraçar l’experiència humana. Potser aquí resideix el fet que cap llenguatge no està mai assentat i necessita contínuament trencar els seus límits. En la recerca de l’home per dir el que és inefable, els punts de fuga són necessaris per assegurar-ne la seva continuïtat.
El TPK proposa la recerca dels punts de fuga a l'obra d’Erwin Wurm. Els punts de fuga que
ens permetran investigar els límits del seu treball i els del llenguatge mateix. Aquesta investigació donarà lloc a noves creacions que prendran com a partida del treball de l'artista i dispararan de manera fresca i espontània el joc a la sala d'exposicions permetent-nos fer transparents els processos creatius dels participants i al mateix temps els processos creatius dels propis autors.
És una forma de fer evident com el treball d'un artista travessa les creacions d’altres i viceversa.
Els artistes que participen d'aquesta proposta provenen de diferents disciplines: dansa, teatre, poesia i pintura, i d'una mateixa concepció d'experimentació vital dels límits.
Performance
a càrrec del Col·lectiu
de Dansa Integrada
Liant la troca
Dissabte 16 d’octubre, a les 18.30 h.
Posar en diàleg el treball de l'artista Erwin
Wurm amb els processos de treball de Dansa
Integrada que porta endavant el col·lectiu
"Liant la Troca".
Liant LA TROCA
Col·lectiu de Dansa Integrada constituït a l'any 2011 a partir dels tallers dirigits per Jordi Cortés i que va organitzar Patricia Carmona a l'espai “La Troca” de Roca Umbert.
El grup està compost per persones amb diferents capacitats, tant artístiques com motrius. Per aquesta raó, apropa a l'espectador, sense voler, a conceptes com Capacitat, Integració, Accessibilitat i Inclusió, esborrant de la seva ment conceptes com Discapacitat, Rebuig, No accessible, segregació.
Els components del grup vénen de diferents àmbits socials però coincideixen amb la necessitat d'expressar-se mitjançant l’art i el moviment, sigui quina sigui la seva capacitat física.
Performance a càrrec Carla Caríssimi
Dissabte 16 d’octubre, a les 19.15 h.
Creació d'un "espectacle" on les escultures es posen en diàleg amb processos narratius improvisats. L'artista Carla Carissimi convidarà de forma espontània al públic per activar algunes de les propostes escultòriques d’Erwin Wurm. Mentrestant la performer improvisarà el guió de la suposada història anterior a la concreció de la forma. D'aquesta manera el públic a més de ser l'executor de l'escultura serà el personatge d'una nova obra narrativa. Com registre de la feina es proposa una fotografia de l'escultura acompanyada d'una transferència a text escrit de la narració oral creada.
Performance a càrrec Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa
Dissabte 6 de novembre, a les 18.30 h.
Els artistes Iris hinojosa i Gerard Vilardaga treballaran amb les peces de la sèrie Organization of love 2007. Les escultures seran activades respectant la consigna de l'autor i seguidament seran repetides amb intervencions personals dels artistes.
Gerard i Iris utilitzaran el cos i la veu per buscar ampliar la capacitat de joc i obertura que proposa la peça d’Erwin Wurm. També convidaran al públic a aconseguir imatges alternatives d'una mateixa peça i activacions col·lectives dins l'espai expositiu. Una forma de catarsi en què els límits entre creador i espectadors es dissolen.
Performance a càrrec de Diego Tampanelli
Dissabte 6 de novembre, a les 19.00 h.
Diego Tampanelli proposa la creació de dibuixos a partir del procés escultòric de l'artista. La proposta recull la llegenda de “Plini el Vell” sobre l'origen del dibuix com delineació d'una ombra projectada.
El performer convidarà al públic a qué activi diferents peces de l'exposició, però en aquesta ocasió darrere d'una pantalla que en forma d'ombres xineses faran de la feina escultòrica una representació plana, bidimensional de l'escultura a través de la seva ombra .. Aquesta ombra serà delineada a la pantalla i servirà de registre de l'acte performatiu.